2013-07-29 20:28:36• hírek • Póti Orsolya

Kiállítás egy polihisztor életéről

Életrajzi kiállításnak ad otthont július 30-tól a szatmárnémeti G.M. Zamfirescu Kulturális Központ előcsarnoka. A rendezvény keretében Stefan Marcus operaénekes, újságíró, zene- és színháztörténész munkásságát ismerheti meg a nagyközönség.

A G. M. Zamfirescu Kulturális Központ és a SAVO (Scrieri ale vechiului oras) Egyesület közös szervezésében nyílik kiállítás július 30-án, kedd délután 13 órától a központ előcsarnokában. A Stefan Marcus: Szatmár fia vagyok... címet viselő életrajzi tárlat a Városi Tanács és Szatmárnémeti Polgármesteri hivatal támogatásával kerül megrendezésre.

A kiállítás közel 40 kordokumentummal - fényképmásolatokkal, könyvborítókkal, műsorplakátokkal és egyéb írásokkal - mutatják be Stefan Marcus operaénekes, újságíró, zene- és színháztörténész életét és munkásságát.

A polihisztor 1886-ban született a Szatmár megyei Hodisa településen. Zenei tanulmányait Budapesten kezdte el énekszakon Rákosi Szidi professzor irányítása alatt, majd a bécsi zeneakadémián (Akademie für Musik und darstellende Kunst) tanult tovább. 1907-1908 között jogot is hallgatott Budapesten, ezen tanulmányait pedig Nagyváradon végezte be 1927-ben.

Operett- és operaénekesként fellépett Töplitz-Schönauban, Troppauban, Salzburgban, Krefeldben, Budapesten, Szebenben, Nagyváradon, közben a Kolozsvári Állami Opera szólistájaként dolgozott, ezáltal pedig 1924-1936 között több erdélyi város meghívottja volt.

Marcust amellett, hogy operaénekes volt számos erdélyi újság szerkesztőjeként, és számtalan hazai és külföldi kulturális egyesület tagjaként tartják számon. Tanulmányait, kritikáit több irodalmi, művészet- és színháztörténeti kiadvány őrzi, többek között a Szatmár múltjából (Din trecutul satmarului) című könyv, amelyet 1932-ben adtak ki Nagybányán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: